Meerwaarde van organisatiecoaching

 

 • Organisatiebegleiding is gericht op organisatieontwikkeling en verandering.
 • Zij gaat uit van de kracht en het potentieel van de gehele organisatie.
 • Het overstijgt wij-zij denken en richt zich op hoe mensen en afdelingen elkaar kunnen versterken in het behalen van de gewenste doelen.

Maatwerk

Gedurende een zelfgekozen route gaan we op zoek naar nieuwe wegen om bestaande patronen die niet meer effectief zijn te doorbreken. Dat stimuleer ik door medewerkers, teams en management te faciliteren in de ontwikkeling van een ‘reflective practitioner’. Dit vanuit de overtuiging dat iedereen gebaat is bij een hoge kwaliteit van reflectie in ‘hier en nu’ situaties. Binnen de dynamische werkomgeving ‘gebeurt het’ en kan ieder het verschil maken.

INDIVIDUELE BEGELEIDING

Stel je bent in een vervelende (werk)situatie beland die erg veel van je vraagt en ‘energie vreet’. In zo’n situatie is het prettig wanneer je wat bagage hebt om daar goed doorheen te komen en zelfs in te groeien. Ben je je bewust van wat je nodig hebt voor jezelf en voor de situatie? Accordance-C biedt ondersteuning in de verhoging van de veerkracht van mensen en organisaties door aandacht voor de volgende invalshoeken:

 • MOGELIJKHEDEN
  • Systemisch onderzoek. Hoe creëer je voor jouw situatie de beste mogelijke plek in kunt nemen. Vooral wanneer je met meerdere partijen en belangen te maken hebt is het goed om in te voelen waar je staat en hoe je zelf in dat veld ‘acteert’.
  • Ontwikkeling positieve mindset. Wat is je verlangen en hoe kan de bestaande situatie jou helpen om dichter bij je droom te komen? Schrijf dat ook duidelijk op en besef dat je daaraan wilt werken en daar letterlijk voor wilt gaan en ‘achter staat’. Zie een crisis als een kans.
  • Bewustzijn van de werking van systemen. Realiseer je dat hoe mensen reageren in een organisatie of samenwerkingsverband het resultaat is van het ‘hele systeem’ en hoe zij in de wedstijd zitten. Het is de persoon in die positie vanuit een bepaalde plek in een organisatie die stem aan iets geeft. Bij een familiesysteem is dat weer anders. Jij maakt zelf onderdeel uit van je familiesysteem met alles wat er speelt in dat systeem.
  • Omarm je emotie. Ga de emotie niet uit de weg maar probeer deze te doorvoelen. Vaak zit er onder een emotie weer een andere emotie. Achter boosheid schuilt vaak pijn of verdriet. Welke boodschap heeft de emotie in zich voor jou? Je kunt jezelf oefenen om letterlijk bij een emotie stil te staan en te doorvoelen. Er zijn op YouTube veel geleide meditaties te vinden die je daarbij kunnen ondersteunen. Wil je meer over dit onderwerp lezen, kijk dan bijvoorbeeld naar het boek ‘Omarm je emoties’ van Ronald J. Frederick.
  • Open staan voor ‘het universum’. Hoe vaak gebeurt het niet dat je achteraf constateert ‘het is toch beter geweest dat’ … ‘Ik die baan niet heb gekregen’, of ‘ik niet in zee gegaan ben met ….’ Enzovoorts. Kun je je laten meebewegen met de stroom, zonder dat je direct weet waar dit naartoe zal gaan? Soms moeten we een vacuüm even verduren voordat er weer iets nieuws ontstaat. Kun je daar met nieuwsgierigheid en open mind naar kijken?
  • Regelmatig de stilte opzoeken. Dit refereert naar het besef en geloof dat ‘alle wijsheid in je zit’. Er is soms alleen wat ruis waardoor je er niet bij kan komen. Je kunt die ‘innerlijke wijsheid’ voor jezelf opzoeken door af en toe een rustig en comfortabel plekje op te zoeken en te laten komen wat er in je opkomt. Zo kunnen de mooiste ingevingen naar boven komen waar je weer verder mee kunt gaan.

MOGELIJKE SITUATIES

Hoge werkdruk

Veel ruis

Te weinig focus

Weinig ruimte voor reflectie en leren van het werk

Dat tij is te keren!

 

COACHING VAN MANAGEMENT EN TEAMS

Voor de manager fungeer ik als sparringpartner in het omgaan met weerbarstigheden en paradoxen in de werkpraktijk. Als manager heb je de wens dat jouw team van professionals een volgende ontwikkelstap doormaakt. Richting een team dat zicht heeft op het grotere geheel en de leidersrol kan pakken. Vanuit mijn systemische basis bied ik inzicht in het vinden van een positie voor de manager waarin een team optimaal tot zijn recht kan komen.

Voor teams is het van belang dat zij hun potentieel kunnen leven. Dat gaat niet vanzelf. Ieder team kent zijn eigen dynamiek met uitdagingen en valkuilen. Een startend team zal eerst nog een beetje de kat uit de boom kijken en aftasten wat je aan elkaar hebt. Meer ervaren teams lopen soms tegen barrières aan waar ze niet direct een antwoord op hebben. Dat heeft niet alleen met het team maar ook alles met de werkomgeving te maken.

KANSEN

Een reis aangaan in de ontwikkeling van reflectief leiderschap

Mogelijkheden zien voor perspectiefwisseling

Kijken naar de vraag achter de vraag

TERUG NAAR DE BEDOELING

 • In de complexiteit van de 21e eeuw is het nodig om op een nieuwe manier naar de eigen beïnvloedingsmogelijkheden van de organisatie waarbinnen we werken te kijken.
 • Bestaande (bekende) aanpakken werken onvoldoende.
 • Als je doet wat je deed dan krijg je wat je kreeg.
 • Niemand heeft ‘de wijsheid’ in pacht, de verandering begint bij JOU en MIJ.
 

WAAR NU AL  MEE STARTEN?

 • Anders kijken naar de dingen die ik gewoon ben te doen.
 • Op zoek gaan naar kansen die er liggen binnen mijn eigen organisatie.
 • Vragen aan mijn collega’s wat zij waarderen in mij.
 • Datgene waar ik energie van krijg meer gaan doen.
 

WAARNEMEN

“Je ziet niet waar je naar kijkt maar je kijkt naar wat je ziet”

Ynze Stapert

Waarderen

Vanuit alles wat zich aandient

KANSEN ZIEN

Voor initiatief en samenwerking

GO WITH THE FLOW

Accordance-C maakt gebruik van een variatie aan werkvormen en tools waaronder: appreciative inquiry, actie-onderzoek, TeamConnect, werken met waarden, supervisie- en (agile)-coaching, systemische interventies en Opstellingen.